Verplichting inschrijving bij VDAB

 

Vanaf 1 januari 2023 moet je je inschrijven bij de VDAB als je nog niet werkt. Op deze manier wil de Vlaamse Regering uw kansen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij vergroten. Deze verplichting geldt voor jou en je echtgeno(o)t(e), wettelijke samenwoner of feitelijke partner met wie je al één jaar samenwoont.

 

Wat is de nieuwe verplichting?

Je moet je inschrijven als werkzoekende bij VDAB.

 

Wie moet zich inschrijven bij VDAB?

Je moet je inschrijven bij VDAB als je (nu of in de toekomst):

• niet werkt (als werknemer of zelfstandige)

• tussen 18 jaar en 65 jaar bent

• nog niet bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB 

Wie moet zich niet inschrijven bij VDAB?

• Ontvang je een leefloon van het OCMW? Dan hoef je niets extra te ondernemen. Het OCMW volgt deze stappen dan met je op.

• Ben je arbeidsongeschikt, invalide of heb je een erkende handicap? Dan moet je niet voldoen aan deze verplichting. De verhuurder zal dit nagaan. Opgelet: wijzigt je situatie in de toekomst (bv. je werkt niet langer of je bent niet langer arbeidsongeschikt)? Dan kan het zijn dat je wel moet voldoen en je je wel moet inschrijven bij VDAB om aan de huurdersverplichting te voldoen.

 

Wat gebeurt er als ik me niet inschrijf?

Vanaf het moment dat je huurt worden er controles gedaan. Voldoe je niet of weiger je te voldoen aan deze verplichting? Dan verwittigen wij de toezichthouder die je een administratieve geldboete kan opleggen. Heb je vragen over deze verplichting? Heb je vragen? Ben je niet zeker of je moet inschrijven bij VDAB? Dan kan je terecht bij De Voorkempen-h.e. – t.a.v. de huurdienst via info@devoorkempen-he.be. Nijverheidsstraat 3 2960 Sint-Job-in-‘t-Goor (Brecht) 03 690 09 20 

 

Hoe schrijf je je in bij VDAB?

Je kan je op verschillende manieren inschrijven:

1. Via de ‘Schrijf je in’-knop op www.vdab.be. Let op: het is niet voldoende om een VDAB-account aan te maken; je moet je inschrijven als werkzoekende.

2. Telefonisch via het gratis nummer 0800 30 700 en dit elke werkdag van 08.00 tot 16.30. Een VDABbemiddelaar helpt je verder met je inschrijving. Je kan op dit nummer niet terecht voor vragen over de verplichting en wetswijziging!

3. Via een werkwinkel van VDAB: www.vdab.be/contact.

Opgelet! Wil je je als derdelander inschrijven

• Ga dan steeds naar een VDAB kantoor: www.vdab.be/contact

• Breng je identiteitskaart en je verblijfsdocumenten mee.

 

Wat kan VDAB voor je doen na je inschrijving?

VDAB wil iedereen een kans geven op een zinvolle en duurzame loopbaan. Werk biedt structuur, eigenwaarde en betrokkenheid in een altijd bewegende maatschappij.

Daarom wil VDAB jou ondersteunen in jouw zoektocht naar werk. Vacatures VDAB bezorgt je vacatures (al meteen van bij de start of later in je traject). Daarmee wil VDAB je helpen in je zoektocht naar werk.

Tewerkstellingspremies: VDAB onderzoekt met jou of je in aanmerking komt voor bepaalde tewerkstellingspremies.

Opleiding: Om je kansen op werk te vergroten, kun je kosteloos opleidingen volgen.

Bovendien geniet je van een aantal financiële voordelen.

Ook biedt VDAB taalcursussen aan als je nog niet zo goed Nederlands spreekt

Gelijke kansen: Je hebt recht op gelijke kansen: VDAB is er voor iedereen. Bij VDAB ben je in goede handen, VDAB gelooft dat iedereen kan slagen.

Privacy: Je hebt recht op privacy. Als je ingeschreven bent bij VDAB, gebruikt VDAB je gegevens om je zo goed mogelijk te helpen in je zoektocht naar werk. Je kan die gegevens altijd bekijken en aanpassen. Het is ook belangrijk te weten dat VDAB je gegevens niet zomaar gebruikt: VDAB gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens, ook de medische. Meer info vind je in de privacyverklaring van VDAB.